Een 10 voor werkgeluk in vier stappen

Geplaatst op 21.12.2016 in Managementboek recensies  | Getagged ,  | Laat een reactie achter

Om maar direct met de deur in huis te vallen, mijn score voor werkgeluk volgens het nieuwe boek van Hanneke Dijkman, is de afgelopen maanden een 2. Een 10 voor werkgeluk draait er niet omheen. In het begin van het boek, vind je een korte, kernachtige test. Hanneke nodigt je uit om deze test te maken.

Het advies van Hanneke Dijkman bij mijn score luidt: zoek, naast het lezen van dit boek, hulp van collega’s, loopbaancoach of maatschappelijk werker. Op dit moment werkt deze score voor mij troostend en passend. Mijn contract stopt en door het advies van Hanneke op te volgen, kom ik erachter dat ik lijd aan een bore-out. Op naar nieuwe mogelijkheden dus, een hogere score op werkgeluk. Ik ervaar het als realistisch dat Hanneke bij een score van 1 tot 3 op werkgeluk aangeeft dat het lezen van haar boek niet volstaat.

Maar wat als je op deze test nu een 8 of hoger scoort? Is het boek dan nuttig voor jou. Deze mooie score maakt je er nog meer van bewust dat jij een voorbeeld bent voor jouw omgeving en dat je dit geluk verder mag uitbouwen in het bijdragen aan het werkgeluk van anderen. Wat uiteindelijk weer bijdraagt aan jouw eigen werkgeluk.

Het boek is praktisch en maakt je bewust van de stappen die je kan zetten in je werk op weg naar meer werkgeluk of weten wat je zoekt in nieuw werk. Kleine stappen, ondersteunt door opdrachten die weinig tijd kosten en erg verrassend zijn.  Het is de kunst deze opdrachten uit te voeren en niet aan voorbij te gaan. Ze geven geen pasklare antwoorden, ze zetten aan tot actie, geven inzichten en richting aan de stappen die bij jou passen. Voor mij was het confronterend, zelf aan de slag met de opdrachten, zonder dat Hanneke een pas en klaar antwoord geeft over de vervolgstap, het is echt een ontdekkingstocht.

Het boek is ingedeeld in een viertal aantal stappen, zonder rechtlijnig en opdringerig over te komen.

  1. Anderen en jezelf gelukkig maken
  2. Ontdek je kracht en je kwetsbaarheid
  3. Leer bewust en leer speels
  4. Stel doelen en geniet je hier en nu?

Voel je weerstand bij het idee om alle stappen te volgen en er veel tijd in te stoppen? Dan kan ik je vertellen dat er door het boek een duidelijke rode draad loopt en het je tegelijkertijd de vrijheid geeft om die opdrachten en stappen eruit te halen die op dat moment bij jou passen. Het is aan te raden om het boek meerdere keren te lezen en eruit te pikken wat bij jou past. Pas op, maak het jezelf niet te gemakkelijk. Zoek naar de uitdagende stappen en durf jouw monsters in de ogen te kijken en ontdek de lieve monsters die het beste met jou voor hebben.

In hoofdstuk 4 zit voor mij de kern. De voorgaande hoofdstukken komen terug in een plan dat je kunt invullen, op weg naar jouw doel. En tegelijkertijd biedt Hanneke je de uitdaging om ook te genieten van de weg er naartoe. Lastig om niet te weten waar ik nu uit kom? Ja, maar draait volwassen worden niet om genieten van de onvoorspelbaarheid van de weg, het leven?

Ik ervaar zelf de behoefte om het boek in zijn geheel uit te lezen. Hanneke geeft mooie, eigen voorbeelden waarin ze niet schroomt om zelfspot te gebruiken en naast grappige momenten, haar eigen valkuilen te delen. Ik voel me hierdoor snel verbonden met Hanneke en haar proces om tot dit boek te komen.

Een aanvulling van mijn kant op het hoofdstuk over Leer bewust en leer speels is de volgende. Hanneke beschrijft heel mooi manieren om te leren en bewust bekwaam te worden, te leren van fouten, jezelf blijven uitdagen. Tijdens de periode dat ik op zoek was naar nieuw werk en de ruimte had voor reflectie, heb ik veel geleerd over mezelf, de keuzes die ik heb gemaakt in mijn studie en loopbaan, wat wel en niet voor mij werkt, waar ik voor wil staan. Ook het leren over jezelf en je eigen proces in je loopbaan en leven, is een mooie vorm van groeien. Zodat je steeds meer ‘’niets’’ hoeft te doen en anderen gelukkig kunt maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.