Bald en Bold

Geplaatst op 05.08.2015 in Artikelen  | 3 Reacties

Om mij heen zie ik steeds meer initiatieven waarin de kracht van kwetsbaarheid naar voren komt. Initiatieven die aansluiten bij Mooi met Kanker! Voor mijn gevoel ontstaat er ruimte om naast de kommer en kwel van ziek zijn en kaal worden, de kracht en het optimisme te benadrukken. Alle emoties die met ziek zijn samenhangen, mogen zichtbaar worden.

bald en boldIk ben heel blij met de expositie Bald en Bold, van fotograaf Carolien Sikkenk. Zij weet vrouwen die kaal zijn als gevolg van chemotherapie of de auto-immuumziekte alopecia, heel krachtig, moedig en mooi neer te zetten. Een manier voor deze vrouwen om zichzelf als mooi en krachtig te ervaren, ook zonder haren. Om trots op zichzelf te zijn.

Haren vormen een deel van je identiteit. Een manier om jezelf, je innerlijk uit te drukken. Een stukje herkenbaarheid voor je omgeving. Als dat wegvalt, wat blijft er dan over? Ik kijk naar de foto’s in Galerij de Gang. Ik zie stralende ogen, mooie jukbeenderen, een aanstekelijke lach, een melancholische blik. Vrouwen die zichzelf zijn op de foto. Nu de haren zijn weggevallen, komt het mooie innerlijk van de vrouwen nog meer naar voren. Hun zachtheid, kracht, moed en ondeugd.

Zelf vergeet ik tijdens het maken van foto’s van vrouwen met borstkanker, dat ze ziek zijn. Ik kijk en zie een mooi en compleet persoon. Dat is ook het geval met de foto’s van Expo Bald en Bold. Ja, ik zie dat deze vrouwen kaal zijn. Dat gaat hand in hand met schoonheid en kracht.

Ik vraag mezelf af als ik wegloop en een rode roos bij het gastenboek achterlaat, als liefde voor al deze vrouwen. Zou ik dit zelf durven? Zonder mijn haren? Terwijl ik ziek ben? Niet perfect, maar wel mooi en moedig? Het lijkt zo gemakkelijk. In mijn hart heb ik respect voor deze Bald en Bold vrouwen, die ons weten aan te raken. En de wereld daarmee een stukje mooier maken.

 

De kracht en schoonheid zien in mensen,

in vrouwen..

in vrouwen met borstkanker..

in vrouwen die een borst missen..

in vrouwen met een kaal hoofd..

En daarmee het schrikbeeld van een kaal hoofd en ziekte kunnen verzachten. Met mijn Zachte Kracht.

Dat is mijn missie met Mooi met Kanker!

 

3 reacties op “Bald en Bold

  1. Dit geeft mij zoveel kracht, ben al 5 jaar kaal door alopecia en heb geen zin om voor de buitenwereld een haarwerk te dragen. Met alle respect voor vrouwen die kaal zijn door chemo en zich ziek voelen, dan kan een haarwerk je net dat stukje beter laten voelen. Maar ik ben en blijf gewoon Eveline maar dan zonder haar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.