Heldin in de Spotlight: Marieke Kruitwagen

Geplaatst op 15.06.2015 in Artikelen  | 1 Reactie

Mijn interview over Mooi met Kanker! in de spotlight op de website van de Reis van de Heldin. 

Hieronder lees je het interview. WIl je het interview bekijken op de website van de Reis van de Heldin. Klik dan op de volgende link https://dereisvandeheldin.wordpress.com/2015/06/01/heldin-in-de-spotlight-marieke-kruitwagen/

 

Laten we met de naam Mooi met Kanker! beginnen. Hoe ben je op deze naam gekomen?

Voor mij gaan jezelf Mooi voelen en Kanker samen. Het maken van foto’s is een manier om bewust stil te staan bij de veranderingen van het lichaam. Om van daaruit te ervaren dat elke verandering ook positieve dingen met zich meebrengt. Dankbaarheid, voluit leven. Littekens kunnen op die manier iets worden om trots op te zijn en kracht uit te halen. De vrouwen die ik heb gefotografeerd, leren mij dat je jezelf van binnen en buiten nog steeds mooi en vrouwelijk kunt voelen. Ook met kanker. Een naam als Mooi ondanks Kanker, had hier voor mijn gevoel afbreuk aan gedaan.

De rode draad op jouw website in alles wat jij doet is ‘Zachte Kracht’ Hoe zie jij dit bij het project ‘Mooi met Kanker’?

(Borst)kanker raakt de vrouwelijkheid in jezelf aan. De kwetsbaarheid die vrouwen durven te tonen door zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot te geven, brengt tegelijkertijd een kracht in hen naar boven. Een trots gevoel. Vrouwen laten zichzelf zien en leren andere kanten van zichzelf kennen. Het bijzondere is dat deze vrouwen en ik een zelfde soort proces doormaken. Namelijk, mezelf in alle kwetsbaarheid laten zien door middel van mijn website. De blogs die ik daarop plaats, het project Mooi met Kanker. Het is voor mij een proces waarin alle stukjes van mijn identiteit naar voren mogen komen. Ik voel me hierdoor kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig en trots.

Waarom werken vrouwen met jou mee om zichzelf in al hun kwetsbaarheid te tonen in Mooi met Kanker?

Dat vind ik zelf ook nog één van de meest bijzondere dingen. Vrouwen ervaren mij als integer, sensitief, open minded, met veel gevoel voor schoonheid. Op het moment dat ik foto’s maak, ben ik helemaal bij die persoon. De essentie zien van iemand is waar het mij om gaat. Niet zozeer of iemand een borst mist of niet. Met mijn zachte aanwezigheid nodig ik vrouwen uit hun kwetsbare kant te laten zien en dicht bij zichzelf te komen. Op die manier ontstaat een bijzonder samenspel waarin iemand helemaal zichzelf kan zijn, ondersteund door mijn aanwezigheid.

Wat doet het met jou wanneer jij hen fotografeert? Heeft dit project jouw leven veranderd?

Mijn leven is nog betekenisvoller geworden. Omdat ik vanuit mijn passie, vanuit wie ik ben. mag bijdragen aan het verwerkingsproces van kanker. De identiteit van deze vrouwen verder mag versterken. Daarnaast leer ik veel van deze vrouwen. Kanker leert mensen en dan vooral vrouwen om voor zichzelf te kiezen, hun eigen ruimte in te nemen. Hoeveel talenten en kwaliteiten ze ook hebben, vrouwen zien het niet altijd van zichzelf. Je ziet om je heen dat vrouwen zich vaak onnodig klein houden. Dit is voor mij een hele mooie les. Ik leer nu om met dit project mijn eigen ruimte in te nemen in de wereld. En niet te wachten op goedkeuring van anderen of tot het moment dat alles perfect is.

Wat doet Mooi met Kanker! voor de mensen in de omgeving van de vrouwen die deelnemen?

Mensen uit de omgeving vinden het vooral fijn dat de foto’s het proces in kaart brengen. Een verhaal vertellen. Als herinnering aan deze tijd, want de ervaring leert dat zij zelf weinig foto’s maken van het proces. Bij overlijden helpen de foto’s bij het verwerken. Een ‘buitenstaander’ kan dat gemakkelijker en kijkt met een andere bril.

Zie ik het goed dat jij je in jouw fotografie van vrouwen in Mooi met Kanker! laat inspireren door kunst?

Dat klopt. Door wat ik zie in films, in boeken, op schilderijen. Maar ik laat me vooral inspireren door de vrouwen zelf. Ik maak niet alleen foto’s van de buitenkant. Van binnen gebeurt er ook van alles. Bij het voorbespreken geef ik de aanzet en breng een proces op gang. Ik merk dat vrouwen zo ideeën en verlangens krijgen over hoe zij op de foto willen staan. Samen geven we dit vorm met behulp van een passende omgeving, accessoires en kleding. Als het dan lukt om dit alles te vertalen naar mooie foto’s, geeft dat aan beiden een heel voldaan gevoel.

Wat zijn jouw dromen met Mooi met Kanker!

Mijn droom is om Leefboek te maken voor elke vrouw die ik fotografeer en die dat wenst. Een persoonlijk boek waarin ik een vrouw gedurende het hele proces volg en alle fasen van deze vrouw vastleg. Met verhalen, gedichten en beelden. Waarin ik ook de naaste omgeving uitnodig om hier iets moois aan toe te voegen. Daarnaast wil ik een overkoepelend boek uitbrengen van alle foto’s die ik heb gemaakt, als inspiratiebron voor anderen.

Je schrijft prachtige verhaaltjes op jouw website. Is het idee dat je ook de verhalen voor vrouwen gaat schrijven in Mooi met Kanker!?

Jazeker. Het eerste verhaal staat ondertussen op mijn website. Het verhaal van een vrouw die meerdere keren in haar leven met borstkanker is geconfronteerd. Van haar heb ik ook foto’s gemaakt. Het delen van haar verhaal hielp haar in haar eigen verwerking. Wat uiteindelijk overblijft is inspiratie voor anderen.

Heb je al nieuwe ideeën, nieuwe ontdekkingsreizen bedacht waarin je vrouwen in hun kwetsbaarheid krachtig hun verhaal laat vertellen?

Ja en dan niet alleen vrouwen met borstkanker. Ook breng ik graag de verhalen in beeld van mensen met andere vormen van kanker, vrouwen die een ledemaat missen of met andere onvolmaaktheden aan hun lichaam. ‘’Our imperfections are what makes us beautiful’’.

Ik wil daarnaast graag meer kwetsbare momenten vastleggen. Denk daarbij aan het afknippen van je haren omdat ze gaan uitvallen door de chemo. Ik heb de ervaring dat juist het vastleggen van de emoties heel mooi kan zijn. Een aantal foto’s hiervan zijn terug te vinden in mijn portfolio. Maar ook andere momenten, die bijvoorbeeld te maken hebben met afscheid nemen. De ontroerende en mooie momenten die een laatste verblijf in een hospice met zich meebrengen. Dat in beeld brengen en over schrijven, lijkt mij een hele mooie manier om de kwetsbare kant en tegelijkertijd de wijsheid van het leven te delen.

Je kunt meer over Marieke Kruitwagen en haar project Mooi met Kanker lezen op haar website:  Portfolio Mooi met kanker! – Marieke Kruitwagen

Een reactie op “Heldin in de Spotlight: Marieke Kruitwagen

  1. Het is mooi om te zien hoe je je eigen ervaringen met kwetsbaarheid combineert in Mooi met Kanker. Kwetsbaar zijn heeft iets angstigs. Maar het is ook een hele grote kracht. Zodra je dat kunt zien gaan er nieuwe deuren open. Ik denk dat je dat met Mooi met Kanker heel mooi laat zien. Het is een overwinningsreis voor de vrouwen die je fotografeert, maar evengoed voor jezelf. Dat vind ik als vriendin mooi om te zien!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.