Mooi met kanker! Proud to be a woman

Door het maken van foto’s, is het mogelijk om jezelf  kwetsbaar te laten zien en toch sterk te voelen. Vechtlust die naar boven komt. Boosheid en verdriet die moed en lef worden. Kom maar op wereld. Ik leef en laat mijn krachtige en zachte vrouwelijkheid zien. De juiste setting is daarbij van belang. Als je tijdens het maken van de foto’s bij dat gevoel kan komen, is dat terug te zien in de foto’s. Ze vormen dan een mooi aandenken, een verankering voor dagen waarop je jezelf minder goed voelt. Zo is het mogelijk om een positieve laag te leggen op de ervaring.

Het leven confronteert Linda meerdere keren met borstkanker. Ik praat met haar over mijn ideeën voor Mooi met kanker! Over het maken van foto’s van het hele proces, vóór de operaties en behandelingen, erna en na 1 jaar. Zelf heeft ze hier geen foto’s van. Terugkijkend had ze graag foto’s gehad van haar lichaam voor de operaties. Als herinnering voor later. We praten over haar verwerkingsproces en de toegevoegde waarde van foto’s.

Uit balans

Ze vertelt mij dat het maken van foto’s zeker bij kan dragen aan het verwerkingsproces. Na de amputatie van haar borst voelt ze geen opluchting. Ondanks dat ze bewust afscheid neemt van haar borst. Ze voelt zich verminkt, alsof er een stukje van haar zelf weg is. Letterlijk en figuurlijk uit balans.

In contact met je lijf

De arts adviseert haar om er mee te leren leven. Om van daaruit bewust te kunnen kiezen voor een reconstructie. Vanaf dat moment dwingt ze zichzelf om contact te maken met haar lijf. Door de wond en littekens te masseren en te verzorgen. Dit is confronterend; haar nieuwe lichaam werkelijk zien, in plaats van weglopen voor de pijn en het verdriet.

Vrouwelijk wezen

Een nieuwe fase breekt aan. Door Biodanza ontdekt Linda dat vrouwelijkheid niet afhankelijk is van het wel of niet hebben van borsten en/of littekens. Vrouwelijkheid is een diepere laag van binnen, die je kunt voelen als je in contact bent met jezelf. Je bent een vrouwelijk wezen in alle facetten. Biodanza werkt met de positieve en gezonde delen van jezelf. Natuurlijk is er ook pijn en verdriet. Het gaat om leren dat vreugde en pijn naast elkaar kunnen bestaan. Het omarmen van beiden. Zodat je kunt ervaren dat het leven goed en mooi is zoals het is.

Het gezonde deel van jezelf aanspreken

Door foto’s te maken van het gehele proces, kun je ook het positieve en gezonde deel van jezelf weer aanspreken. De pijn en het verdriet mogen terugkomen in de foto’s, doorleefd worden. Om op een later moment terug te kijken en te zien dat er acceptatie is. Dat je jezelf weer anders en compleet voelt.  Je ziet dat verschillende sites over borstkanker foto’s gebruiken als een stuk voorlichting over de gevolgen van kanker voor je lichaam. Dat is een andere invalshoek. Zeker nuttig, met name voor de fase na de operatie. Van daaruit is het de kunst om in contact te komen met je lichaam en je gevoel. Dat is vaak zo lastig als je ziek bent (geweest). Het gezonde en positieve deel aanspreken. In je kracht staan, vertrouwen krijgen in je lijf. Emoties hebben als doel om je in beweging te brengen. Met alleen pijn kom je niet verder.

Inspiratie

Linda is zover dat een reconstructie niet meer nodig is om zich vrouw te voelen. Het delen van haar verhaal hielp haar in haar eigen verwerking. Wat uiteindelijk overblijft is inspiratie voor anderen.

Ken je zelf mooie voorbeelden van de kracht van kwetsbaarheid die ik kan belichten op mijn website. Ik nodig je uit om contact met mij op te nemen. Graag ga ik met je in gesprek